Koncem prvního tisíciletí se v Alsasku pěstovala vinná réva již na 160 místech. Ve středověku se v Evropě řadila místní vína k těm nejvěhlasnějším, vrcholným obdobím bylo pro alsaské vinařství století šestnácté. Tento rozkvět byl ovšem rázně přerušen třicetiletou válkou, kdy byl kraj vystaven četným pohromám, které vedly k jeho vydrancování, vylidnění a celkovému úpadku hospodářství.
K zmrtvýchvstání alsaského vinařství došlo až po 1.světové válce, kdy se místní vinaři rozhodli vyrábět co nejlepší vína z odrůd typických pro Alsasko a začali pracovat na zvyšování jejich kvality. Vroce 1945 byla vymezena plocha alsaských vinic a stanovena přísná pravidla pro zpracování vinné révy a výrobu vína.
V roce 1962 bylo alsaským vínům konečně povoleno nést označení původu Appellation d'Origine Contrôlée Alsace (AOC Alsace). Vroce 1975 byla uznána vína z nejlepších viničních tratí s označením Alsace Grand Cru a v roce 1976 šumivá vína Crémant d'Alsace.
Polokontinetální klima v Alsasku je před vlivem oceánu chráněno pohořím Vogézy (fr. Vosges), srážky jsou zde nejslabší ve Francii – jejich roční úhrn kolísá mezi 500 až 600mm (pro srovnání minimální roční úhrn srážek v nedaleké Kvildě činil v roce 1971 700mm, zatímco maximální roční úhrn zde byl zaznamenán vroce 1995 a sice 1.538mm). Podmínky pro pěstování vinné révy jsou v Alsasku ideální, podnebí je slunečné, teplé a suché. Alsaské vinice leží v předhůří Vogéz v nadmořské výšce 200-400m a díky své obzvláště vysoké poloze nad plochým údolím řeky Rýna jsou naplno vystaveny slunečním paprskům. Vše přispívá k pomalému a dlouhému zrání hroznů, ve kterých se tak muže zrodit celá škála podmanivých a delikátních aromatických výrazu. Geologická skladba 15.000ha alsaských půd je opravdu komplexní, od půd žulových přes jílové, slídové a sprašové až po pudy vápencové. Za takovýchto podmínek je tak možné pěstovat velké množství odrůd. Různorodý ráz alsaského kraje dává místnímu vínu duši, stojí za jeho jedinečností a bohatostí.
Za posledních několik desetiletí dosáhlo díky úsilí všech vinařů z Alsaska místní víno jednoznačného celosvětového uznání. Toto bohužel neplatí o Ceské republice. Z tohoto důvodu se proto snažíme v našem hotelu nabídnout našim hostům co nejvetší spektrum alsaských vín od majiteli proveřených vinařů, abychom přispěli větší povědomosti o těchto skvělých vínech.
A je snad jen neuveřitelnou náhodou, že v samém srdci Alsaska pěstuje a vyrábí víno se svou rodinou vinař, jehož jméno je totožné s původním názvem obce Modrava a jehož poceštělou formu jsme použili pro jméno našeho hotelu: MADER.